Als papa slaapt,
hoe kan hij dan eten?

door Nathalie Zwaard, met illustraties van Lisette Poot

Een verhaal voor kinderen van drie tot zeven jaar waarin op het niveau van het kind wordt uitgelegd wat het betekent als papa of mama in het ziekenhuis ligt en niet bij bewustzijn is.

Wij zijn Nathalie Zwaard en Lisette Poot

Als papa slaapt, hoe kan hij dan eten?” is het eerste boek dat wij samen hebben uitgebracht.

 

Nathalie Zwaard

Sinds september 2011 ben ik werkzaam in het brandwondencentrum in Rotterdam als pedagogisch hulpverlener. In mijn dagelijks werk begeleid ik kinderen met brandwonden tijdens hun ziekenhuisopname. Daarnaast begeleid ik regelmatig kinderen van ouders die brandwonden hebben opgelopen. Een eerste ziekenhuisbezoek kan erg spannend zijn voor een kind, begeleiding kan hierbij helpend zijn.

Op een dag vroeg de moeder van twee jonge kinderen mij hoe ze haar kinderen moest vertellen dat papa kunstmatig in slaap gehouden werd. Naar aanleiding van deze vraag ben ik begonnen met het schrijven van een verhaal dat ik in de toekomst zou kunnen gebruiken in soortgelijke situaties.

Na ongeveer een jaar van schrijven, wegstrepen en weer opnieuw schrijven, was ik tevreden met het verhaal. Op dat punt werd duidelijk dat er een essentieel onderdeel voor een kinderboek ontbrak, de illustraties. Via wederzijdse kennissen kwam ik in contact met Lisette Poot. Lisette heeft mijn verhaal een gezicht gegeven. Dankzij haar prachtige illustraties is het verhaal tot leven gekomen.

 

Lisette Poot

Na mijn opleiding aan de AMFI (voorheen Montaigne) te Amsterdam ben ik aan het werk gegaan als ontwerpster van kinderkleding. Reeds 15 jaar werkzaam in dit vakgebied en ben ik dagelijks bezig met prints bedenken, tekenen en uitwerken.

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met mijn liefde voor illustreren, bijvoorbeeld geboortekaartjes, kalenders, kaarten en vrij werk.
Toen Nathalie vroeg of ik haar boek van tekeningen wilde voorzien twijfelde ik dan ook geen moment. Een (eerste) kinderboek illustreren en op die manier kinderen kunnen helpen om de weg naar de intensive care enigszins te vergemakkelijken. Deze combinatie, daar kon ik geen nee tegen zeggen.

Ik ben gedegen te werk gegaan, een uitgebreide schets- en verffase maar ook een aantal bezoeken aan de intensive care waren nodig.

Het resultaat is een kleurrijk boek waarin woord en beeld elkaar versterkt en aanvult.




Keetje Kikker